Köpa hantlar

Publicerat: Taggat:

Hantlar är ett vanligt och populärt träningsredskap som du kan träna med både på gym och även hemma. Går du i tankarna på att köpa hantlar för att träna med hemma? Läs våra tips neda för att göra ett smart och bra inköp.

Fördelar med att träna med hantlar

Många gillar att träna med hantlar för att det är enkelt att ha hemma, samt att det går att göra många olika övningar för att träna flera delar av kroppen. Det går bra att träna armar, ben, överkropp samt bål med hjälp av hantlar.

Olika sorters hantlar

Det finns ett par olika sorters hantlar, fasta hantlar och byggbara hantlar.

Fasta hantlar

Hand som håller en fast gummiklädd hantel

Fasta hantlar är ett redskap där både hantag och vikterna sitter ihop, allt som i ett och samma stycke. Fasta hantlar är vanligast på ställen där det finns möjlighet att köpa in och förvara en hel upplaga av hantlar i flera olika vilker.

Ett bra tips på fasta hantlar är att välja en modell som har gummerad yta. Det gör hantlen skön och bekväm att hålla och ger framför allt ett skydd som är ljuddämpande och mer skonsamt mot ditt golv.

Byggbara hantlar

Två byggbara hantlar liggandes på golv

Till skillnad från fast hantlar så är byggbara hantlar smidigare att ha i hemmet. De tar mindre plats och du kan succesivt öka på vikterna allt eftersom du tränar upp din styrka, utan att för den delen behöva köpa fler hantlar. Byggbara hantlar är med andra ord lite bättre för din budget men se till att du köper hantlar med bra kvalitet på skruvlåsen som håller fast viktskivorna, som slits och annars lätt kan leda till en olycka.

Hantelset

Sportgymbutiken.se har också pakterpris på olika hantelset, som du hittar nedan:

Butiken FitnessSport har också ett bra utbud av hantlar att välja mellan.

Vilka hantlar passar mig?

Vilka hantlar som passar dig bäst kan så klart bara du själv avgöra. Du har dock ett par frågor att ta ställning till:

 • Material
 • Vikt
 • Fasta-/Byggbara hantlar

Testa hantlar på gym

Testa hantlarna innan du köper - smart tips

Ett smart tips innan du bestämmer dig och köper hem hantlar för att träna med hemma är att du först går till en gym och provar hantlar i olika vikter. Vissa gym har brett utbud och har både fast och byggbara som du kan prova för att se vilket du gillar bäst.

För den riktigt ekonomiske: många gym tillåter dig att provträna gratis. Dra nytta av detta tillfälle och prova och utvärdera vilka hantlar du tänker köpa och träna med hemma.

Köp hantlar i par

Kanske låter självklart, men gör inte misstaget att bara köpa en hantel i varje vikt. Många av övningarna med hantlar förutsätter att du håller en hantel i varje hand, alltså behöver du köpa in dem parvis.

Övningar att göra med hantlar

Fasta hantlar och ett par träningsskor

Arm/Axel

 • Bicepscurl
  Stå höftbrett med rak rygg och armarna utsträkta kring sidan, armbågarna in mot kroppen. Höj hantlarna till brösthöjd och sänk sedan ner kontrollerat. Bra om du orkar lyfta hantlarna ca 10 gånger per set. Vila någon minut mellan ett set och upprepa 2-3 gånger.
 • Tricepspress
  Stå höftbrett med rak rygg. Håll en hantel men båda händerna, armarna utsträckta rakt ovanför ditt huvud. Sänk sedan kontrollerat hanteln neråt bakom ditt huvud och pressa upp igen. Upprepa ca 10 gånger per set. Vila någon minut mellan ett set och upprepa 2-3 gånger.

Bål

 • Push-up row
  Ställ dig i en planka, antingen på tå eller på knä. Händerna har du axelbrett hållandes i hantlarna som i sin tur ligger mot golvet. Gå ner i en armhävning och sedan upp igen. Väl uppe igen gör du en “rodd” med ena handen, du får armbåden bakåt och sedan upp mot taket, se till att hålla armbågen längs med sidan. Är det svårt att hålla balansen kan du bredda avståndet mellan dina fötter. Upprepa 5 gånger per arm, 10 armhävnigar totalt per set. Vila någon minut mellan ett set och upprepa 2-3 gånger.

Ben

 • Utfall och bicepscurl
  Stå höftbrett med rak rygg och armarna utsträkta kring sidan, lätt spänd mage så bålen är stabil. Ta ett steg ut i utfall, ena foten fram medan det andra knät nästan nuddar golvet, innan du kliver tillbaka och reser dig upp igen. Samtidigt som du kliver ut lyfter du ena hanteln till brösthöjd med armbågen kavr längs sidan, och släpper kontrollerat ner hanteln igen samtidigt som du reser dig upp igen. Detta är bra träning för både ben, bål, armar och kordination. Upprepa 5 gånger per ben/arm, 10 utfallssteg totalt per set. Vila någon minut mellan ett set och upprepa 2-3 gånger.

Berätta vad du tycker!

Dela med dig av dina egna erfarenheter och tips genom att kommentera nedan.

Att läsa härnäst: